Výstava Tomáš Kubík – Michelangelo v Lockdownu

Výstava Tomáš Kubík – Michelangelo v Lockdownu, Galerie Art Mozaika, Praha

15.3. – 30.4.2021

Tomáš Kubík na výstavě představuje dva své zásadní cykly z poslední doby – Projekt Michelangelo a Smrt a dívka, dále pak cyklus portrétů Renesanční dokument a také řadu kreseb. Autor se velmi rychle propracoval od krajinomalby a hyperrealistických zátiší až k současným figurálním obrazům, inspirovaným obdobím renesance a manýrismu a zařadil se k uznávaným tvůrcům současné malby.

V Projektu Michelangelo se Tomáš Kubík nechal inspirovat svým obdivem a studiem díla Michelangela Buonarroti. Výsledkem jsou působivé velkoformátové obrazy malované technikou klasické olejomalby, ve kterých divák najde odkazy na současnost, jako tetování či jiné skryté detaily.

Cyklus Smrt a dívka je souborem obrazů, které vznikaly netradiční formou, kdy autor použil jako předlohu reálné „sochy“ – realistické sádrové odlitky. Výsledkem jsou velmi plastické obrazy, které rozvíjejí oblíbená barokní témata Vanitas a Memento mori.

Výstavu doplňuje obraz Máří Magdaléna, se kterým se Tomáš Kubík zúčastnil velkého přehledu evropské figurativní tvorby v Barceloně a také řada kreseb a náčrtů.

MgA.Tomáš Kubík studoval Akademii výtvarných umění v Praze v ateliéru klasických malířských technik prof. Zdeňka Berana a v intermediálním ateliéru prof. Milana Knížáka. Specializuje se především na realistickou figurální malbu.

V jeho portfoliu najdeme i řadu dalších malířských žánrů a technik (zátiší, krajinomalba, pastel, perokresba atd.). Jeho největší inspirací jsou období Renesance a Baroka, obrazy starých mistrů, kde nachází kvality, které často v „současném“ malířství postrádá. Obrazy Tomáše Kubíka jsou k vidění ve sbírkách NG v Praze a v soukromých sbírkách milovníků umění po celém světě.