Samostatná výstava v Telči: Tomáš Kubík – výběr obrazů a kreseb

Tisková zpráva UC Telč

Univerzitní centrum Telč láká návštěvníky na mimořádnou letní porci špičkové kultury

Telč, 3. července 2023

Letošní léto čeká návštěvníky Telče opravdu skvělá kulturní nabídka. Univerzitnímu centru Masarykovy univerzity se povedlo přeměnit prostory bývalé jezuitské koleje v galerii a připravit lákavou a ojedinělou nabídku tří špičkových výtvarníků.

Po úspěšném otevření stálé expozice malířky Míly Doleželové v polovině června, se v příštím týdnu nabídka pro návštěvníky Univerzitního centra rozšíří o další dvě instalace, tentokrát ovšem jen dočasné. Po delší době bude veřejně předvedena plastika předního českého sochaře Josefa Klimeše s názvem Právo na vzdělání, původně vytvořenou pro EXPO 1958 v Bruselu. Své obrazy a malby v Telči poprvé představí také pražský malíř Tomáš Kubík. Ten se věnuje hyperrealistické malbě, ve které patří k největším talentům a osobnostem své generace nejen u nás, ale i v Evropě.

Společná vernisáž obou výstav proběhne v prostorách Univerzitního centra Masarykovy univerzity v Telči v úterý 11. července od 17 hodin. Hudební program připraví studenti mistrovských kurzů Hudební akademie Telč, jejichž koncert začíná v 19.30.

„Máme v Telči naprosto skvostné prostory, které si doslova říkají o to, aby si do nich našla cestu špičková kultura. A snažíme se o to již několik let.“ říká ředitel Univerzitního centra Jaroslav Makovec, „To, že se nám letos povedlo přivést najednou hned tři úplně výjimečné autory, je částečně náhoda a moc děkuji všem, kteří se o to zasloužili. Ale jak se říká, štěstí přeje připraveným.“ dodává s úsměvem.    

„Ať už se vám bude víc líbit Klimeš, Kubík nebo úžasný příběh a obrazy Míly Doleželové, všichni by si zasloužili i samostatnou výstavu. A klidně i v Národní galerii v Praze nebo Brně,“ uzavírá ředitel Makovec.

Letní výstava Tomáš Kubík – výběr obrazů a kreseb

Tomáš Kubík byl již během studia oceněn jako mimořádný talent, když ve druhém ročníku získal Ateliérovou cenu a Cenu rektora AVU (1998) a roku 2000 cenu Ministra školství za mimořádné výsledky v oboru Malba. V témže roce uspěl v soutěži o reprezentativní portrét prof. JUDr. Karla Malého pro portrétní galerii rektorů Univerzity Karlovy v Karolinu.

Jeho obraz Scény z manželského života zakoupila roku 2004 Národní galerie v Praze. Obrazy z jeho první zahraniční výstavy v USA (2002), která získala vynikající recenzi v místním tisku, byly rozprodány do soukromých sbírek.

Více informací, včetně ukázek tvorby, naleznete na stránkách: www.kubikpaintings.com. Výstava je ke shlédnutí v prostorách malé galerie a univerzitní kavárny, a to až do 31. srpna, otevřeno každý den od 9 do 17hodin, vstupné volné.   

Masarykova univerzita | UCT | KUC
Univerzitní centrum Telč
Zachariáše z Hradce 2 | 588 56 Telč 
T: +420 549 491 140 | M: +420 777 119 220 

W: www.uctelc.cz | F: www.facebook.com/UniverzitnicentrumTelc