Vyhlášení vítězů 2. ročníku malířské a sochařské soutěže Velázquez Award 2022

Velázquez Award 2022

Od té doby, co byla 4. ledna 2022 světu vyhlášena 2. soutěž Velázquez Painting & Sculpture Competition, zaznamenala vřelé ohlasy a aktivní podporu umělců doma i po celém světě. Podle statistik organizačního výboru soutěže jsou to kromě Číny také Španělsko, Spojené království, Spojené státy americké, Kanada, Itálie, Portugalsko, Polsko, Řecko, Rumunsko, Irsko, Nizozemsko, Německo, Česká republika, Švédsko, Rusko, Maďarsko. , Bosna a Hercegovina, Finsko, Bulharsko, Lotyšsko, Írán, Bangladéš, Thajsko, Indie, Filipíny, Pákistán, Mexiko, Kuba, Chile, Peru, Kolumbie, Uruguay, Panama, Argentina, Honduras, Maroko, Ekvádor, Nigérie, Jižní Afrika, Austrálie Umělci z více než 40 zemí, učitelé a studenti uměleckých akademií a milovníci umění ze šesti kontinentů: Asie, Evropa, Severní a Jižní Amerika, Austrálie a Afrika; celkem se přihlásilo 972 lidí s 2 356 příspěvky (kusy). Mezi nimi je 193 mezinárodních umělců, s 569 příspěvky, což představuje čtvrtinu celkových příspěvků.

Podle pravidel hodnocení soutěže šestnáct porotců ze šesti zemí včetně Číny, Španělska, Itálie, Spojeného království, Spojených států a Japonska přijalo metodu číslovaného slepého hodnocení a hlasování a pečlivě prohlédli a vyhodnotili všechny příspěvky. V prvním kole hodnocení bylo vybráno 567 děl z užšího výběru z 2 356 kusů (kusů); poté na tomto základě proběhlo druhé kolo hodnocení, tedy závěrečné hodnocení cen. V současné době jsou práce na vyhodnocování soutěže dokončeny a konečné výsledky hodnocení jsou nyní světu oznámeny ve čtyřech jazycích: čínštině, angličtině, španělštině a italštině.

Obraz Tomáše Kubíka „Autoportrét s figurínou“ získal cenu „New York Academy of Art Awards“ (New York Academy of Art, USA). Více zde.